Gallo-
Romeins
Weekend

5-6
OKT
2019

Info

Algemene informatie

Het Gallo-Romeins Weekend (GRW) in Wervik is een tweejaarlijks evenement, waarbij, door gebruik te maken van reënacting en living history, de IJzertijd en de Romeinse tijd terug tot leven komt. Het vindt plaats tijdens het eerste, volledige weekend van oktober in de onpare jaren.

Van bij aanvang werd besloten om dit festival zo historisch correct mogelijk te brengen. Dit is ook de belangrijkste eis die we aan onze deelnemende groepen stellen. Het domein is daarom ook opgedeeld in twee delen. Het hoofdgedeelte waar de meeste groepen onderdak vinden en een kleiner gedeelte met infostands en meer alternatieve benaderingen.

Deze keuze heeft ervoor gezorgd dat het GRW een educatief verantwoord evenement is waarbij de bezoeker heel wat opsteekt over het dagelijkse en militaire leven uit die periode. Onze reënactors zijn stuk voor stuk experts in hun specialiteit. Er zijn de militairen maar daarnaast kan je ook terecht bij schoenmakers, mandenvlechters, smeden, wevers,… .

Naast mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, dagjesmensen en families mag het GRW ook talrijke leerlingen uit het secundair onderwijs verwelkomen. Deze laatsten komen tijdens het weekend, en dus op een vrije dag, in klasverband om die periode beter te leren kennen. We mogen scholen ontvangen uit heel Vlaanderen en ook Wallonië. Dat onze aanpak aansluit op het leerplan wordt bewezen doordat heel wat van die scholen vaste bezoekers zijn geworden.

In het verleden zijn er al heel wat grote namen uit de wereld van de reënacting langs geweest. The Ermine Street Guard (UK), Römer Cohorte Opladen (D), Ave Bagacum (F), les Ambiani (FR), les Enfants de Finn (F) om er maar een paar te noemen. Anderen, zoals het ‘Romeinse’ Legio XI Claudia Pia Fidelis en het ‘“Keltische’ Deuoxtonion, beiden uit eigen land, zijn als het ware ontstaan door het GRW en kregen er ook de eerste kans om met het grote publiek in contact te komen. Legio XI is ondertussen uitgegroeid tot één van de beste ‘Romeinse’ groepen uit Europa.

Wie

Bescheiden gestart in 1996 (in 1996, 1997, 1998 & 1999 was het een jaarlijks evenement) is het GRW uitgegroeid tot het grootste in zijn soort binnen de Benelux en Noord-Frankrijk. Tot en met 2017 werd het GRW georganiseerd door de vzw Viroviacum Romanum (VR) en vanaf 2019 is de dochter- vzw Gallo-Romeins Weekend de organisator. VR zal zich in de toekomst richten op workshops, lezingen, tentoonstellingen, daguitstappen, het opvolgen van archeologische opgravingen in Wervik… . Meer info over VR vind je op: www.viroviacum.be.

De vzw GRW bestaat uit een groep enthousiaste, onbezoldigde mensen die zich inzetten om de IJzertijd en de Romeinse periode visueel te laten herleven. Inspiratie en motivatie komen van het gegeven dat Wervik een Keltische woonplaats was en tijdens de Romeinse periode een belangrijke vicus. Op de Tabula Peutingeriana, beter gekend als de Peutingerkaart, (https://nl.wikipedia.org/wiki/Tabula_Peutingeriana) staan alleen Tongeren en Wervik als enige Vlaamse steden vermeld.

Naast het dagelijks bestuur bestaat de vzw GRW uit werkgroepen die de verschillende facetten van dergelijke organisatie op zich nemen. Zo zijn er de werkgroepen programmatie, communicatie, logistiek, veiligheid, …. . Een aangestelde hoofcoördinator leidt alles in goede banen. Personen die zich aangesproken voelen om mee te helpen, hetzij in een van de werkgroepen, hetzij als vrijwilliger tijdens het GRW, kunnen zelf kan contact opnemen via medewerkers@galloromeinsweekend.be.

Programma

Ons programma voor het weekend

Als thema voor de 14de editie werd gekozen voor ‘Tempus Fugit’ of ‘de tijd vliegt’. Bezoekers kunnen kennis maken met de evolutie van een Romeins legionair tussen circa 1000 voor Christus, toen de Latijnen zich vestigden in de streek rond Rome, en 476, het einde van het West-Romeinse rijk.
Daarnaast proberen we Keltische groepen te brengen vanaf de Bronstijd tot de IJzertijd. Tenslotte zullen ook Frankische groepen aanwezig zijn, die de Romeinse macht in onze streken overnamen.

Militaire Romeinse tijdlijn (5e eeuw BCE - 5e eeuw CE)

Locatie: de Arena

Laat-Romeinse show met Keizer Julianus Apostata

Locatie: de Arena

Klassieke militaire show

Locatie: de Arena

Boogschiet- en Scorpiodemo

Gallische oorlog

Locatie: de Arena

De kinderanimatie bestaat uit zwaardvechten, speerwerpen, formaties, een schild hanteren, … maar dan op kindermaat! 6 sessies met beperkte plaatsen op zowel zaterdag als zondag.

Inschrijving ter plaatse aan de infostand.
Kostprijs: 1 euro per kind per sessie.

Van 7 tem 12 jaar

Van 7 tem 12 jaar

Van 4 tem 6 jaar

Van 7 tem 12 jaar

Van 7 tem 12 jaar

Van 7 tem 12 jaar

Groepen

Overzicht van de groepen

Neem hier al een kijkje bij de groepen die aanwezig zullen zijn op het Gallo-Romeins Weekend.
Meer namen van groepen volgen spoedig, volg ook onze en Instagram account voor nieuws en extra’s!

Keizer Julianus Apostata

Hoog bezoek op 5 & 6 oktober op de Balokken in Wervik! Flavius Stilicho komt als Keizer Julianus Apostata persoonlijk zijn noordelijke legioenen inspecteren.

Cave Felem

Zal aanwezig zijn met een Romeinse wijnbar, beautyfarm en laat u kennis maken met waarzeggerij in het Romeinse Rijk.

Sonja Souvenir

Laat u kennismaken met verschillende historische muziekinstrumenten.

Foederati

Toont volkeren die een bondgenootschap met Rome hebben gesloten en die de landen verdedigen waarvoor ze zijn toevertrouwd.

Gallische Hoeve

Toont de verschillende aspecten van de Gallische samenleving, zowel de krijgers als de ambachten krijgen aandacht.

Deuoxtonion

Biedt een zo correct mogelijk beeld aan van het dagelijks leven en de ambachten uit de ijzertijd in onze streken.

Spartiates

Beeldt het leven van de Lacedaemons van 800 tot 650 voor Christus uit. Portretteren de Spartaanse Aigidae-clan.

Baroen

Biedt kinderactiviteiten aan, zoals zwaardvechten, speerwerpen en formatietrainingen.

Fectio

Nederlandse re-enactment groep die zich bezighoudt met de Laat-Romeinse periode in de 4de en 5de eeuw.

Herculiani Iuniores

Re-enactment groep betreffende het Romeinse leger in de late oudheid, meer specifiek het Herculiani Palatine Legion.

Desmumhnach

Biedt een kijk op de wapens, uitrustingen en de manier van leven van de legionairs tijdens de veldtochten.

Legio XI

Biedt een tweeluik aan met een afdeling Romeinse soldaten en een civiel contingent met verschillende ambachtslieden.

Praktisch

Info over de locatie en prijzen

Locatie

De Balokken te Wervik

Het Gallo-Romeins Weekend verhuist van locatie. Het stadsdomein Oosthove wordt verlaten voor het recreatie-eiland De Balokken. De toegang gebeurt via het Nationaal Tabaksmuseum, Koestraat 63

Prijzen

Volwassenen
€ 10

 • Vanaf 12 jaar
 •  
 •  

Tickets

* Tickets zijn beschikbaar online via de link alsook aan de kassa de dag zelf.

Kinderen
€ 5

 • Voor 6 tot 12 jaar
 • < 6 jaar: Gratis toegang
 •  

Tickets

* Tickets zijn beschikbaar online via de link alsook aan de kassa de dag zelf.

Groepen
€ 8 p.p.

 • Vanaf 15 personen
 • Mits reservering en betaling voor 1 oktober: €8 p.p.
 • Scholen: Speciaal tarief, gelieve contact op te nemen via info@galloromeinsweekend.be

Tickets

* Tickets zijn beschikbaar online via de link alsook aan de kassa de dag zelf.

Parkeerplan

Via de interactieve kaart kunt u de parkeermogelijkheden terug vinden. De voorziene bushaltes en -route zijn ook raadpleegbaar.


Parkeermogelijkheden

 • Parking omgeving Confortluxe. (Menensesteenweg)
 • Parking omgeving station. (Stationsstraat, Ommegangstraat en Emiel Ghellyncklaan)
 • Parking omgeving Steenakker/Oosthove (Steenakker en Speiestraat)
 • Parking voor mindervaliden (parking voor tabakssyndicaat)
 • Parking voor bussen (Westmolenstraat)
 • Parking voor fietsen (Tabaksmuseum, Koestraat)

Bushaltes en -route

Wij voorzien de volgende bushaltes en -routes:

Halte Confortluxe - Menensesteenweg - Hellestraat - Emiel Ghellyncklaan - Stationsstraat - Halte Station - Stationsstraat - Molenstraat - Halte Steenakker - Duivenstraat - Komenstraat – Barrierestraat – Halte Gallo-Romeins Weekend - Koestraat – St Medardusstraat – Leiestraat - Vlamingstraat - Halte Steenakker - Molenstraat – Stationsstraat – Halte Station - Emiel Ghellyncklaan - Hellestraat - Menensteenweg – Halte Confortluxe

Foto's

Foto's van voorgaande edities

Contacteer ons

Heeft u nog vragen, meer info nodig of wilt u zich opgeven als vrijwilliger?
Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Uw bericht werd doorgestuurd.

Sponsors